Naast ademhaling, het herkennen en erkennen van je triggers en ernaar handelen door de juiste glimmers in te zetten. Kun je het zenuwstelsel ook ondersteunen met fijne oefeningen. Deze oefeningen activeren de Nervus Vagus, een belangrijke zenuw die onderdeel is van het ventrale deel. 

 

Ik deel hieronder per video een oefening, zodat je deze rustig op je eigen tempo kunt opzetten. Klik op de titel van de oefening voor de video.

 

Oefening 1: Lay Back een oefening waarbij je je handen in je nek plaatst, alsof je achterover leunt in je stoel. Houd je hoofd recht naar voren en kijk met je ogen richting één van je elle bogen, doe dit ongeveer voor 30 seconden. Waarschijnlijk zul je gaan geeuwen, zuchten of meer speeksel in je mond gaan voelen. Dat is het teken dat je zenuwstelsel meer in de ontspanning komt! Herhaal deze oefening ook aan de andere kant.

 

Video afspelen

Oefening 2: Hoofd-nek massage, tijd om heerlijk je hoofd en nek te masseren. Omdat er veel uiteinden van ons ventrale deel in ons hoofd en hals bevinden is dit een effectieve manier om die ontspanning te gaan ervaren.

Video afspelen

 

Oefening 3: De kameleon, ook bij deze oefening werken we met onze ogen. Zit rechtop, buig je hoofd schuin omlaag naar links en kijk met je ogen schuin omhoog naar rechts. Ook deze oefening kun je weer minimaal 30 seconden doen, herhaal ook aan de andere kant.

Video afspelen

Oefening 4: Blije buik, de Nervus Vagus zwerft ook langs onze organen in onze buik. Door zachtjes onze buik te masseren wordt deze zenuw ook op die plaatsen gestimuleerd en zachtjes richting de ontspanning gemasseerd.

Video afspelen

Oefening 5: Omarm jezelf, deze oefening geeft een fijne stretch in de armen, door het buigen in combinatie met ademhaling wring je jezelf een beetje uit. Bovendien geeft het omarmen een gevoel van veiligheid. Wat de ontspanning extra bevordert.

Video afspelen

Oefening 6: Neuriën, in onze keel zitten ook weer uiteinden van ons ventrale deel. Door te neuriën worden deze van binnenuit gemasseerd, bovendien wordt je ook gewoon vrolijk van het neuriën van een liedje. Maak er een gezellig raadspelletje van met je kind(eren)!