We zijn het zo gewend, even het nieuws kijken, even op social media scrollen, ’s avonds een spannende serie kijken voor we naar bed gaan. Maar we beseffen ons vaak niet dat ons brein al deze informatie tot zich neemt en dit in het systeem opslaat.
Bovendien herkent ons brein herkent niet goed het verschil tussen de werkelijkheid of een gedachte/beeld wat het ziet. Dus als jij ’s ochtends wakker wordt en meteen het nieuws aanzet, wordt je direct geconfronteerd met heel veel negatieve informatie. Vaak zelfs informatie die best beangstigend kan zijn. En laten we heel eerlijk zijn, wat hebben we aan die informatie? Je hoort dat er een steekpartij is geweest in Amsterdam. Ja, dat is heel erg, zeker voor de persoon in kwestie en de nabestaanden. Maar, wat heb jij er zelf aan? Waarschijnlijk helemaal niets.
Toch is deze informatie in jouw brein binnen gekomen en zit het in je systeem. Dat geldt hetzelfde voor berichten die je op social media voorbij ziet komen en die spannende serie die je ’s avonds voor je naar bed gaat nog kijkt. Al die spanning en sensatie slaat jouw brein op. En dat is de status waar jij mee naar bed gaat.
Wist je dat je brein in de nacht met veel onbewuste processen aan de slag gaat? Als jij dan nog voor je gaat slapen naar angst, spanning en sensatie kijkt is dat hetgeen waar jij op dat moment jouw brein aan bloot stelt, waarmee jouw brein de nacht in gaat.
Ik zeg niet dat je hier helemaal mee moet stoppen, maar wees je hiervan bewust. We doen zoveel dingen zomaar klakkeloos en dat is zonde. Een keer een serietje kijken of even op social media zitten is prima, maar doe het bewust. Geef je lichaam ook daarna de tijd om tot rust te komen, om het te verwerken. Bijvoorbeeld door lekker naar buiten te gaan, een korte meditatie te doen, creatief bezig te zijn, etc.
Dit geldt natuurlijk ook voor je kind, wees je bewust van wat hij of zij dagelijks meekrijgt. Zeker kinderen die sensitief zijn kunnen beelden die bijvoorbeeld op het nieuws voorbij komen als heel heftig ervaren. Zij hebben vaak een sterke meta-cognitie, waardoor ze ook na het nieuws nog in gedachten door gaan malen over wat ze hebben gezien. Het is verstandig om hier als ouder en leerkracht rekening mee te houden, zodat je kind geen onnodige prikkels hoeft te verwerken. Zonde van al die kostbare energie!
Tip!: Doe eens aan intermitted fasting met je telefoon, zet voor een aantal uur de wifi en mobiele data af. Wat een rust!