HartBewust

Het belang van zelfzorg

Categorie: Blog

Door goed voor jezelf te zorgen vergroot je jouw zelfliefde, maar het gaat nog verder dan dat.

 

Door goed voor jezelf te zorgen kun jij als ouder ook veel beter in je kracht blijven staan. Dat is in deze tijd niet altijd even makkelijk. We hebben een lange werkdag gehad, kinderen van school, eten klaarmaken, nog even mailtjes checken. Je raakt opgebrand. Juist dan kun je niet veel meer hebben. Wanneer je kind dan een driftbui heeft kun je uit je slof schieten, dit doe je niet expres, het gebeurd gewoon omdat ook jouw emmer te vol is gelopen. En dat is zonde. 

Ik vind zelfzorg in deze tijd als ouder daarom ook geen luxe maar een noodzaak. We leven in een maatschappij die altijd aan staat en waarin we gemakkelijk mee kunnen worden gezogen. Dan is zelfzorg juist extra belangrijk. Het helpt je om sterk in je schoenen te blijven staan. Het ouderschap is niet altijd gemakkelijk, kinderen zijn geen robots die je aan en uit kunt zetten. Bovendien krijgen onze kinderen ook heel wat prikkels te verduren gedurende de dag. Als je op tijd zelf even jouw emmer rustig leeg laat lopen kun je veel meer aan. Heeft je kind dan een driftbui, dan kijk je hier met een heel andere bril naar. Grote kans dat je veel minder gespannen reageert en juist in verbinding kunt blijven met je kind. Ook als je kind op dat moment bijvoorbeeld niet aangeraakt wil worden kun jij alsnog in jouw kracht blijven en alleen al met jouw aanwezigheid de verbinding behouden. Dit betekent enorm veel voor jullie relatie. Voor mij zijn het de krenten in de pap waar je kind later op terug kan vallen. Je kind weet immers dat wat er ook gebeurt, jij er voor hem of haar zal zijn. Ook wanneer emoties even teveel worden, mama of papa staat als een rots voor mij en wordt niet boos als ik mijn emoties laat gaan. Het is makkelijk wanneer we leuke dingen doen en alles goed gaat en een prachtige foto op social media posten van onze gezellige middag in de pluktuin (wat ik zelf ook doe hoor!). Dat zijn prachtige herinneringen. 

Maar juist de momenten dat je kind jouw hard nodig heeft is het belangrijk dat je als ouder in je kracht kunt blijven staan. Zelfzorg is daarbij enorm belangrijk.

Als we goed voor onszelf zorgen, komt ons zenuwstelsel tot rust en zitten we in flow. Als wij in flow zitten, stralen we dit ook uit naar anderen. Dit gebruiken we om elkaar te co-reguleren. Iets wat we vaak al onbewust doen, als je kind valt en pijn heeft neem je hem of haar bij je en geef je waarschijnlijk een knuffel. Hierdoor merk je meestal dat de pijn vanzelf weer over gaat en je kind weer vrolijk verder speelt. Andersom kan het ook gaan, zit jij niet lekker in je vel en ben je kortaf of chagrijnig. Dan zit je niet meer in die flow en voel je je geïrriteerd en prikkelbaar. Ook dit straal je uit naar anderen. Je kind kan dit oppikken en kan ook onrustig gedrag gaan vertonen. 

Zorg dus op tijd goed voor jezelf, want door dit te doen zorg je indirect ook voor anderen en kun je ook voor jouw gezin de beste versie van jezelf zijn.

Deel dit artikel via:

Over ons

HartBewust ondersteunt de emotionele groei van kinderen en families met gerichte cursussen en persoonlijke begeleiding.

 

Met onze artikelen bieden we je graag meer kennis aan met de laatste (wetenschappelijke) inzichten.

Dit artikel is geschreven door Joyce

Gerelateerde artikelen

We zijn het zo gewend, even het nieuws kijken, even op social media scrollen, ’s avonds een spannende serie kijken…

Geloven in je dromen, is geloven in jezelf!   Een term die je tegenwoordig veel hoort, manifesteren. Iets waar ik…

Door goed voor jezelf te zorgen vergroot je jouw zelfliefde, maar het gaat nog verder dan dat.   Door goed…