Gelukkige ouders, gelukkige kinderen
Dr. Gabor Maté zegt het zo treffend: ‘Het mooiste wat je een kind kan geven, is gelukkige ouders.’
Een uitspraak die best wel binnen kan komen, zeker als jij je als ouder nu even minder gelukkig voelt, om wat voor reden dan ook.
Natuurlijk is het voor iedereen het beste wanneer hij of zij gelukkig is, maar waarom is het voor kinderen juist zo belangrijk dat hun ouders gelukkig zijn?
Kinderen, zeker jonge kinderen, zijn nog heel egocentrisch. Dit houdt in dat ze alles op zichzelf betrekken. In hun beleving draait alles om hen, zij hebben nog geen besef dat er ook andere zaken zijn die de realiteit kunnen beïnvloeden. Een mooi voorbeeld is hoe jonge kinderen zich soms verstoppen met hun handen voor hun gezicht en dan ook echt denken dat ze niet meer te zien zijn voor anderen. In hun beleving zijn ze dan ook echt heel goed verstopt!
Door dit egocentrisme denkt een kind ook dat een verdrietige papa of mama zijn of haar schuld is. Het kind kan zich nog niet realiseren dat papa of mama een zware dag op het werk heeft gehad, ruzie heeft met een dierbare of geldzorgen. Nee, het kind ziet papa of mama ongelukkig en betrekt dit op zichzelf. Er zijn dan vaak twee redenen die het kind kan bedenken, één papa of mama houdt niet meer van mij en is daarom ongelukkig (een hele pijnlijke gedachte). Of twee, ik heb iets niet goed gedaan, daardoor is papa of mama verdrietig. Vaak kiezen kinderen voor deze laatste gedachte, de minst pijnlijke. Hierdoor gaan kinderen de schuld van het ongelukkige gevoel van de ouder bij zichzelf leggen. Niet omdat het kind die schuld krijgt van de ouder(s), maar simpelweg omdat het kind nog in een hele egocentrische fase zit en gewoon niet anders kan redeneren.
Als dit een langere tijd aanhoudt kan dit grote gevolgen hebben voor het kind. Het kind gaat aanpassingsgedrag vertonen, want het denkt: ‘Ik doe iets niet goed, dus ik moet het beter doen.’ Wat als gevolg heeft dat de eigenwaarde van het kind daalt, hierdoor faalangst toe kan nemen, onzekerheid groter wordt en de macht om zijn of haar eigen grenzen aan te kunnen geven verdwijnt. Stuk voor stuk risicofactoren die op latere leeftijd een burn-out of depressie in de hand kunnen helpen.
Het tegenovergestelde heeft juist hele positieve gevolgen voor kinderen. Hebben kinderen gelukkige ouders, dan zien zij geen reden om aan zichzelf te gaan twijfelen. En krijgen ze de kans om zich te ontwikkelen tot zelfverzekerde volwassenen, met eigenwaarde, vertrouwen in zichzelf en de capaciteit om duidelijk hun eigen grenzen te bewaken.
Het is daarom van belang als ouder goed voor jezelf te zorgen, hulp te zoeken wanneer je merkt dat je langere tijd niet goed in je vel zit. Voor jezelf, en zeker voor je kind(eren). Leg uit aan je kind dat jij je even niet zo fijn voelt, maar dat het zeker niet aan je kind ligt. Jouw kind voelt vaak haarfijn aan dat je niet lekker in je vel zit, maar snapt het waarom en hoe nog niet helemaal. Wees hier (op niveau van het kind) eerlijk en open over, waarbij je ten alle tijden duidelijk aangeeft dat het niet aan je kind ligt.
Ervaar jij zelf dat je al een tijdje minder gelukkig bent, besef dan dat hulp vragen heel waardevol is. Schaam je niet, je hoeft dit niet alleen te doen. Ook bij HartBewust staan we voor je klaar om jou te ondersteunen naar meer rust, geluk en ontspanning. Zodat je weer in je kracht kunt staan, jouw kind een gelukkige ouder heeft en zichzelf met voldoende zelfvertrouwen en eigenwaarde kan ontwikkelen.